Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022 se aplica noi reguli la calculul salarial in cazul contractelor cu timp partial ca urmare a intrarii in vigoare a Ordonantei 16/2022.
Incepand cu veniturile aferente lunii august, calculul contributiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculeaza la venitul efectiv din salarii in situatia in care aceste este sub 2.550 lei ci la un salariu minim brut de 2.550 lei.
Mai precis, contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) și (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), după caz, asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
Exista si cateva exceptii:
1.cazul in care persoana realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.
Astfel, angajatorii vor avea o obligatie in plus pentru a putea efectua calculul salarial: sa urmareasca daca angajatii cu timp partial au mai multe contracte si daca baza de calcul cumulata a lor este cel putin egala cu salariul minim.
Procedura de aplicare se va stabili prin ordin al ministrului finanțelor.
Doar contributiile se calculeaza la nivelul unui salariu minim, nu si impozitul.
2.daca persoanele fizice se afla în una dintre următoarele situații:
a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
Angajatorul va solicita documente justificative persoanelor fizice aflate în situațiile prevăzute la lit. a), c) și d).
Diferența de contributii se va suporta de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit.
Aceasta regula se aplica si pentru contributia la sanatate.
Exemplu de calcul salarial la un angajat cu contract de 2 ore/zi, cu salariul minim, care nu mai are si alte contracte de munca si nici este elev, student, ucenic, pensionar sau persoana cu dizabilitati.

Salariul net ramane la fel, iar taxele datorate cresc de la 224 lei la 907.
Diferenta de taxe fata de varianta initiala o va suporta angajatorul in numele angajatului.
DeNgar trebuie sa lasa cu 2 ore pe zi, ce se poate face sí cum se poate trai din 414 lei la un oras mic unde nu gasesti nimic langa 2 ore pe zi, e foarte greu cine asa traiesti macar 4 ore sa lasa lucrat asa ceva cu 2 ore pana acuma nici ngam auzit, ei trebuie sa trauasca din banii acestea sa stie sí sa simte ce poti cumpar sí ai un ani doua pana la pensii sí nimeni nu mai angajeaza.
Este o mare magarie ! Metoda asta de jupuire a angajatorilor a mai fost practicata de PSD prin OUG 3 / 2018. Acum, vad ca l-au silit pe papusa de paie cu epoleti sa o introduca din nou. Nu au invatat nimic din experienta ratata in 2018. Trist este ca si PNL a pus botu’
Dupa ce guvernantii in loc sa reduca cheltuielile prin micsorarea aparatului bugetar, l-au marit si dupa ce au vazut ca punga numita buget, s-a golit …. ei bine, acum s-au napustit sa mareasca taxele ! Sa va fie rusine !
Ce nemernici cei din guvern: eu sunt o mama singura cu probleme de sanatate si am avut grija de fiul meu cu dizabilitati. Am hotarat ca am nevoie sa socializez, niste bani sunt bineveniti, nu pot munci 8 ore.
$ ore era perfect pentru mine, acum nici astea 4 ore nu mai am voie, acest guvern ne condamna la depresie si saracie.
Acest guvern vrea cresterea veniturilor la buget pe spatele persoanelor vulnerabile, sarace, sa va fie rusine PNL + PSD 🙁
Buna ziua!
Si pentru salariatii din constrctii sau ind alimentara- 3.000 lei minim? Care lucreaza la 2 h pe zi in iulie 2022, cat se va plati de la 01.08.2022 tot la 2 h lucrate?